Insänt bidrag från Chowchowringen nedan

Jag har lagt in denna enligt önskemål och det är intressant läsning!

med vänlig hälsning Inf.kom./Torsten

CHOW CHOW KONGRESSEN 9—11 NOVEMBER 2018

ARRANGÖR : BELGISKA CHOW CHOW KLUBBEN

SAMMANSTÄLLARE AV TEXT OCH BILD: EVA KOVAC & LOTTA ANDERSSON

Chow Chow kongress i Rotterdam, Holland, 9-11 nov 2018

Den 9:e November möttes vi upp på Arlanda, för vi skulle ut och flyga – till Holland!!! Vi skulle på den årliga Chow Chow-kongressen, som detta år hölls i Rotterdam. Det var cirka 20 personer anmälda, från 10 olika länder, Sverige, Danmark, Norge, Holland, Belgien, Spanien, Italien, England och till och med en deltagare från Australien och en från Kanada.
Vi flög med det Holländska flygbolaget KLM, och det bjöds på mycket god förtäring – en fruktkaka inpackad i en plastförpackning och ett litet plastglas med lock innehållande mineralvatten – och allt detta snyggt placerat i en liten papplåda innehållande en servett (även denna inpackad i plast). Varken miljövänligt eller inspirerande. Ja de hade faktiskt kaffe, te, juice och en lite starkare typ av druvjuice, som serverades från den lilla vagnen som släpades fram och tillbaka i flyggången.

Efter en resa på cirka 2 ½ timma, landade vi på flygplatsen Schiphol i Amsterdam där vi raskt tog oss igenom tullen och flygplatsen, där det första vi såg var en butik med massor av tulpanlökar och megastora amaryllislökar. Vi bestämde då, att där skulle vi stanna och handla på vägen hem. Efter denna lite spartanska resan på flyget, så blev vi upphämtade av privatchaufför i en guldfärgad Mercedes. Nu började det lika nåt. Det var en av de som organiserat kongressen som kom och hämtade upp oss i sin bil. Det kändes riktigt lyxigt, då vi först hade planerat att ta tåget. Vi blev avlämnade på hotellet, där vi sen tillbringade hela helgen. Fantastiskt välordnat med boende och kongress på samma hotell.

Så efter incheckning och uppackning på hotellrummet, tog vi en liten promenad runt hotellet. Väldigt trevlig omgivning, med ett zoo alldeles precis bredvid, men det hann vi tyvärr inte besöka. Vi åt sen en tidig middag, då vi var riktigt hungriga, och maten var fantastiskt god. Man kunde t o m ta sig en runda på hotellets elmoppar, men det var vi inte så taggade på.

Senare på kvällen dök de andra deltagarna upp och vi hade en gemensam träff i lobbyn. Så där satt vi i flera timmar och pratade med alla, och alla fick var sin power bank, alltså ett bärbart batteri som man kan använda till att ladda sin telefon bl a. Det var en väldigt trevlig kväll, där vi fick lära känna varandra lite mer. Sen var det sovdags, vi hade en fullspäckad helg framför oss.

Upp tidigt lördag morgon, för vi var ju tvungna att hinna med en rejäl frukost innan föreläsningarna skulle starta. Vi började kl 09.00 med en mycket intressant föreläsning om DNA av Peter Leegwater. Han började med att gå grundligt in på vad DNA är, och hur den är uppbyggd. Det var en mycket komplex historia. Inte lätt för oss vanligt dödliga att förstå allt, även om man just då tycker att det låter logiskt.

Vi avnjöt sen en gemensam lunch på hotellet, och den var lika väl tilltagen som frukosten. Så det var ingen risk att någon av oss skulle svälta ihjäl.
Efter lunch blev det då dags för Pälsfärg på Chow Chow, med föreläsare Wilma Roem. Detta ämne är ju mycket intressant.
Sen blev det tid för diskussion, innan det var dags att avsluta för dagen – och fullmatade med information drog vi oss tillbaka till våra rum, för att ladda inför den gemensamma middagen senare på kvällen.
Detta var bara en sammanfattning av början på vår resa och den första arbetsdagen i Holland. Resten av vår resa och en sammanställning av föreläsningarna kommer att komma i nästa nummer av Chow Chow-tidningen. Vi tänker hålla er lite på halster. På återseende!
Eva och Lotta

Chow Chow kongressen i Rotterdam 9-11 november 2018, del 2

Vi började lördagen med gemensam frukost nere i hotellets fina restaurang. Alla såg lite spända och förväntansfulla ut. Ni kan säkert lista ut vad vi pratade om.... ja precis chow chowar! Efter att ha ätit på tok för mycket av den goda frukosten var det dags för första föreläsningen.

DNA – av Peter Leegwater

Här har ni ett ämne som jag (Eva) kan nörda ner mig i rätt mycket. Otroligt intressant hur några så små molekyler kan styra upp hur man kommer se ut. DNA står för deoxyribo-nucleic-acid, säg det snabbt 10 gånger!
Ett däggdjur har 20.000 gener.

Enligt Leegwaters forskning samt vad han fastställt från andras forskning delades hundens DNA av från vargens för 30 000 år sedan.
Urtidsvargen delades upp i två ”läger” för 30 000 år sedan, i dagens vargar och urtidshunden. Man började se en skillnad i hundens DNA, de asiatiska raserna böjade dyka upp ca 8000år sedan. Här har vi våra chowar. Forskningen visar att ”raser” började dyka upp för 150 år sedan. Nu pratar vi åter igen om skillnader i DNA.

7 olika pälstyper definieras av 3 olika gener.

FGF5 – kort/ långhår
RSPO2 – strävhårig
KRT71 – krullig

Chowen har endast FGF5! Dom blir visserligen krulliga till viss del när dom blir blöta men det är en helt annan femma.

Exempel på de olika pälstyperna tänk: Basset Hound, Australian Terrier, Airdale Terrier, Golden Retriver, Bearded Collie, Irländsk Vattenspaniel och Bichon Frisé.

Sen fick vi sitta och diskutera en stund innan lunch. Vad kom vi fram till efter diskussionen då?

DNA kan användas som ett verktyg.
Allt är inte ärftligt.
DNA förstärker vad uppfödare jobbar med.

Efter den mycket mättande lunchen blev det dags för nästa föreläsning.

Kan lägga till att man kände sig rätt mättad i huvudet redan, men med lite mer kaffe så tog man fram anteckningsblocket och penna.

Chow Chowens olika färger – Wilma Roem

Dominant gen skrivs med en stor bokstav och en recessiv gen med en liten bokstav.
Alla hundar har två typer av pigment (melanin) i sin päls.

Eumelanin – Svarta och bruna skuggningar
Pheomeanin – Röda skuggningar

Man bör komma ihåg att vit är inte en färg utan en brist på pigment. Creme är inte samma sak som vit!

Många av er har redan ett hum om chowens färger.
Men nu pratar vi om färgernas dna-uppsättning.

Enligt vår standard har chow chowen 5 färger. Svart, Blå, Röd, Fawn och Creme. Det finns whole/hela färger samt shaded/skuggade färger, exempel på en whole/hel röd är vad vi kallar en Self Red chow.

Self Red

Shaded/skuggad Röd

Skillnaden på self red och shaded red är att den shaded har lite vita hår som t ex vid svansen, linjen över revbenen och behåringen på benen. Nu när vi rett ut dom begreppen går vi vidare.

Hundarnas originalfärg innan var ”varg grå” med mönster som en shaded red, den grå vi ser i vargen idag. Medan våra hundar delats upp i raser och olika färger har vargen kvar sin grå. Den genetiska koden för ”varg grå” är aW. Self red chow har en genetisk kod Ay, sedan har vi shaded red som ligger nära Self red – Ay och den shaded red har en genetisk kod ky/ky.

Ay står för rödgul, ky står för svartgul.

A = röd
K = svart
Y = gul

Exempel på en ras som har kvar genkod aW är Keeshound!

En svart chow

Svarta färgen är en dominant färg med genkoden K. Här kommer den spännande. En chow chow med genkod Ky blir svart medan en med genkod ky bli röd!
Sedan har du en diluted (utspädd) svart vilket då är en blå chow. För den svarta och blå färgen är besläktad med varandra.
Blå chowar har en genkod på dd alternativt D ihop med genkod K.
D är den mörkare blå medan dd är en ljusare blå.

Här på bilden har vi en blå chow.

Sen kommer vi till Fawn

Fawn är en diluted röd. Denna färg har en genkod D eller dd precis som blå! Men fawn har sin genkod D samt dd ihop med Ay (genkoden för Self red). Fawn valpar har inte en svart mask som röda valpar utan fawn får en gråare mask.

Nu kommer vi till vår sista färg, Creme. Creme är inte vit! En creme har lite rött i sig. Det kan man se på öronen framförallt. Creme har en helt egen genkod ee eller E.

En creme med genkod ee dämpar det svarta och röda nästan helt, ee genkoden är recessiv.
En chow med genkod E är bärare av färgen creme men född röd.

Efter detta var det diskussioner om olika bilder som florerar på facebook på flerfärgade chow chowar eller till och med tigrerade chowar. Enligt Wilma, vår föreläsare så är dessa INTE renrasiga chowar.
Dock kan det vara en korsparning som hänt fler generationer innan själva valpen med ”fel” färg föds.

Chow chowen har helt enkelt inte dom generna för tigrering eller att vara flerfärgade.

Vi var väldigt möra i huvudet och tankarna snurrade när det var dags för middag.

I nästa nummer av Chow Chow kommer föreläsningarna dag 2, Näringslära och Puppy Puzzle. På återseende.

/Eva o Lotta

Chow Chow kongressen i Rotterdam 9-11 november 2018, del 3

 Kan erkänna att man var rätt mör när väckarklockan ringde vid 7 på morgonen på kongressens sista dag. Huvudet var ju ganska fullt efter gårdagen.

Men upp och ut till frukostbuffén. Alla såg lite slitna ut vid bordet, men det var som alltid en hel del chowprat runt om.

Vi samlades för ett gruppfoto, dock hade vi en sömntuta i gänget som missade både frukosten och att vara med på bild.

Efter det prick kl 9:00 var det dags för ”The role of nutricion in Chow health” - talare Jos Decuyper.

Jos DeCeyper är en allrounddomare och specialist i näringslära.

Först och främst måste vi inse att vi idag kommer prata om hälsosamt foder till friska hundar. Foder till sjuka hundar är något helt annat.

Vad kan man förvänta sig och vad kan man inte förvänta sig med hundfoder? Förvänta er inte några mirakel när det gäller foder. Det finns helt enkelt inga mirakelfoder som kommer göra hundarna till vinnare över en natt. Det samma gäller alla dessa tillskott som finns på marknaden. Med ett BRA foder behöver man inte tillskott.

Ett foder är en bidragande och stödjande del av hundens liv. Har du tex en hund med diabetes kan du byta foder så hunden äter ett foder som kommer stödja den, men det fodret kommer aldrig kunna ta bort sjukdomen. Alltså du kan förändra hundens diet så den mår bättre men du kan aldrig byta ut foder och tillskott mot medicin. Oavsett vad ni hört, säger Jos – finns det INGET foder på marknaden som t ex botar cancer. Gäller även oss människor.

Foder och fodertillskott är aldrig lösningen till problemen. Men det kan underlätta för hunden/människan att få rätt foder/mat!

Jos fortsätter -

Vad kommer ni få med er hem efter idag?

• Ärlig vetenskaplig information
• En insikt i hundens näringslära
• En bättre förståelse av ingredienser och analyser
• Bättre insikt inför valet av fodermärken och egna recept.

Hundar och katter är karnevorer. De äter kött, behöver kött i sin dagliga diet! Det är helt enkelt inte möjligt att fodra sin hund rent vegetariskt och förvänta sig att den mår bra, växer bra och kommer vara frisk.
Foder finns i olika former och typer. Torrfoder, barf, pressad foder, färskfoder m m.
Formen på t ex torrfoder har ingen betydelse rent näringsmässigt. Vissa flyter om du lägger dom i vatten och vissa sjunker, vad bevisar vi näringsmässigt med detta? Inget alls, det visar endast på densiteten av bitarna. På marknaden finns det nu en uppsjö av märken och olika säckar. Beroende på t ex hundens ålder, livsstil, storlek m m.
Vad ska man då använda? En del av svaret är - fråga uppfödaren.
En växande valp har ett annat näringsbehov än en arbetande hund tex.

Vissa fodermärken har rastypiska foder. Men ingen har ett foder för chowar, varför? Jo marknaden/rasen är för liten för att tillverkarna ska satsa helt enkelt. Men behöver vi verkligen en fodersäck för chowar enbart? Nej, då varje chow är en enskild individ med ett näringsbehov för just den chowen.

Sedan visade Jos oss ett citat:

”No breeder can change a bad animal into a good animal though a special diet. The inner and the outer characteristics are determent by a composition of the genes. Due to the influense of the environment, including nutrition, a property can only weaken or strenghten the eye.”

”Ingen uppfödare kan ändra ett dåligt djur till ett bra djur, genom en speciell diet. De inre och yttre kännetecknen bestäms av en sammansättning av generna. På grund av miljöns påverkan, inklusive näring, kan en egenskap bara försvaga eller stärka ögat.”

Ett exempel på yttre påverkan i detta fall näring är om du ger en svart chow chow ett rått ägg om dagen i 2 veckor så kommer den tappa glansen och pälsen bli matt! En viktig sak att komma ihåg är att en hund är inte en människa! Hundar behöver inte äta människomat.

Efter dessa viktiga ord fick vi lite roliga fakta

• Magsäcken, tarmar m m vikt på en chow är ca 3,5 - 4 % av hela kroppsvikten
• Väggtjockleken på magsäcken hos en chow är 3 - 3,5 cm, vilket är tjockare än hos andra hundar.
• PH-värdet i magsäcken hos en chow är 0,5 , hos andra hundar är den 1 - 2! Vilket innebär att om du doppar fingret i magsyran så fräts ditt finger sönder. Vilket inte händer så fort hos andra hundar.
• Det tar ca 12 - 30 timmar för foder att passera från att ha ätits tills det kommer ut i andra ändan.....

Vissa raser är genetiskt bevisade att dom har lättare till övervikt. Raser som t ex Cairnterrier, Cavalier King Charles spaniel, Beagle, Basset Hound, Labrador Retriever, Rottweiler, Golden Retriever, Newfoundland m m.

Vi gick raskt vidare in på protein! Värdet på protein:

• Bröstmjölk 100% protein • Ägg 97% (äggvitan)
• Biff 82% • Fisk 79%
• Kyckling 75%
• Soyabönor 73%
• Ris 69% • Ärtor 64%
• Gelatin 0%!

När din hund har en dålig päls, ge den ett ägg om dagen. Ägget innehåller allt som hunden behöver för att få en bra päls med lyster. Ett KOKT ägg!

Hunden behöver ett proteinvärde på över 70 % för att tillgodose sig allt den behöver. Om ditt foder innehåller mindre protein än 70 % så ge den 1 ägg om dagen bara. Det räcker för att få upp proteinvärdet.

Enligt Jos bör man inte öka fodret till en dräktig tik innan dag 45, hon behöver det inte helt enkelt. Efter dag 45 börjar hon växa på sig och valparna kräver mer. Då ökar man proteinvärdet samt mängd mat. Fortsätt öka fodret tills valparna är ca 5 - 6 veckor. Därefter börjar dom prova hundmat och tiken behöver mindre foder.

Åter igen – enligt Jos Decuyper. (lita på din veterinär/foderexpert/uppfödare )

Sist men inte minst:

Använd dina ögon och dina händer!! Gäller revben, päls och tänder!

Ser du revbenen – hunden behöver mer foder/annat foderexpert
Ser du inte revbenen men känner dom så är din hund i rätt bra vikt.
Känner du inte revbenen..... minska fodret och öka på motionen försiktigt!

Men de kloka orden tackade Jos för sig och vi bröt för lunch. En väldigt trevlig föreläsning med en oerhört kunnig och engagerad föreläsare. Efter lunchen var det dags för nästa föreläsning.

Puppy Puzzle

Föreläsare Roelof Nuberg berättade om ett redskap för t ex uppfödare att göra en tidig utvärdering av sina valpar vad gäller struktur, uppbyggnad av kroppen och hälsa. Detta heter Puppy Puzzle och det är baserat på en bok, som är skriven av Pat Hastings, och man kan även köpa den som DVD.

Där kan man se och följa deras instruktioner hur man går tillväga. På detta sätt kan man tidigt få ett hum om valpens struktur lämpar sig för utställning, avel, vara aktiv i olika sporter eller passa bäst som familjehund.

Det hela går ut på att man tittar på valparna redan vid 6 - 8 veckors ålder, man tittar på deras fördelar och nackdelar, och man går noga igenom struktur och kroppsbyggnad. Det bästa sättet är att ställa valpen på ett bord/trimbord framför en spegel, då ser du hela tiden valpen medan du gör din genomgång.

Det såg enkelt ut att göra, men samtidigt väldigt svårt att kunna se på en valps struktur och kroppsbyggnad i så tidig ålder, hur den kommer att bli som vuxen. Men det är väl som med allt annat, övning ger färdighet.

Denna föreläsning var kanske inte den mest upplyftande av de vi fick lyssna på, och när det var eftermiddag, dag 2, fullproppade av ny intressant info, så var det lite svårt att ta in mer fakta, samt att det mesta var filmer som visades utan någon mer ingående information. En chowe-tik kom dit på eftermiddagen med sina ägare, och den tiken var med på en av filmerna som valp, och hon var nu dryga året. Men tyvärr gick han inte igenom vad han hade sett på henne som valp och vad resultatet blev nu när hon var vuxen. Det hade vi nog alla önskat. Men det var i alla fall mysigt att få lite chowe-gos, för vi saknade ju våra egna därhemma.

När kongressen avslutades söndag eftermiddag var vi ganska fullproppade – och samtidigt helt tomma i huvudet. Då var det skönt att få gå upp på hotellrummet och vila en stund, innan vi gick ner i restaurangen och åt en fantastiskt god middag (igen). Eftersom det var svårt att få ett flyg som passade för oss på söndagen, så stannade vi kvar den natten också, för att ta ett tidigt flyg måndag morgon.

Avresedagen blev vi hämtade igen i den tjusiga mercan, men då blev vi bara skjutsade till tåget för vidare färd till flygplatsen. Vi lyckades köpa biljetter och hitta till rätt tåg, och det gick iväg i tid. När vi hade åkt en bit så stannade plötsligt tåget – jaha, och hur länge blir vi här då??? Ingen info och tiden tickade …………….. vi blev nog sittande kanske i 10-15 minuter, men det kändes som en evighet, allra helst när man inte riktigt vet hur länge man ska bli stående.

Tåget stannade vid flygplatsen, så det var smidigt att ta sig vidare och hitta till rätt incheckning. Lite förvirring innan vi checkat in och så, men det löste sig fint. Det vart dock en rejäl genomgång av väskor och skor innan vi fick klartecken att gå vidare.

Sen var det dags för SHOPPING!!!! Vi hade ju redan sett ut butiken med Tulpanlökar. Så där botaniserade vi en lång stund och kom ut med lite påsar med blandad kompott. Därefter blev det inte så mycket mera handlat, men ändå kul att gå runt och kika lite på sakerna som såldes, mat, dricka, souvenirer med mera.

När det var dags att ta sig till planet, fick vi ta en buss som körde oss ut på plattan, och där blev vi också sittande en stund, men då visste vi ändå att de skulle ju inte åka utan oss. Flygresan hem gick lika smidigt som dit, och vi bjöds på samma eminenta förning med kaka och vatten, ja och så kaffe och juice från vagnen om man ville.

Det var en väldigt givande resa, korvstoppning de lux, men så intressant och kul.

/Eva o Lotta